heyjoe.hu túranyilvántartó

tervezo-light.heyjoe.hu

A heyjoe.hu túratervezőjének a fejlesztési útja kétfelé vált, ennek az eredménye a tervezo-light.heyjoe.hu. Míg a tervezo.heyjoe.hu ezentúl a mobilról könnyebben kezelhető, offline használatot támogató irány lesz, addig a tervezo-light.heyjoe.hu a kisebb erőforrásigényű, gördülékenyebben működő.A tervezo-light.heyjoe.hu nem használ service workert, így ha a forrásban változás történik, egy CTRL+F5 után a böngésző már az új verziót fogja használni, viszont így terepen nehezebben használható, ha korlátozottak a netkapcsolatok, hiszen egyedül a böngésző gyorsítótárán múlik, hogy a működéséhez szükséges források rögtön rendelkezésre állnak, vagy le kell online tölteni őket.

Az adatok (mozgalmak nyomvonala, pecsételőhelyek, közlekedési pontok, stb) viszont ugyanúgy helyileg vannak tárolva, mint a tervezo.heyjoe.hu-n, és alapesetben tíz naponta frissülnek, illetve a jobb oldalon található adatok frissítése ikonra kattintva töltődnek le a szerverről az aktuális pontokkal.

Változás továbbá, hogy a térképen a pontok nem egyedi ikonokkal, hanem kis körökkel vannak jelölve, és nem egyedileg vannak kirajzolva, hanem egy menetben, így nagy mennyiségő pontot jeleníthetünk meg anélkül, hogy a térkép mozgatásakor, vagy nagyításkor a böngésző lelassulna. Minden jelölőre kattintva megjelenik egy útpont feliratú gomb, ami eddig csak a túrák szakaszhatárára kattintva jelent meg, így anélkül rakhatunk le ezekre a helyekre útvonaltervezéshez szükséges pontot, hogy be kellene kapcsolni a tervező módot, persze, egyedi pont elhelyezésére az is használható maradt. Ez hamarosan a tervezo.heyjoe.hu-n is így fog működni.

A végére maradt egy nagyobb változás, amit a geocaching.hu játékosai tudnak kihasználni: ismét lehet geoládákat megjeleníteni rétegként, így könnyebb a túramozgalmazást a kincskereséssel összekötni. A heyjoe.hu csak a tervezést támogatja, logolást, képfeltöltést, egyéb geocaching funkciókat nem, és abba az irányba nincs is tervben fejlesztés, hiszen van több, ezeket a kívánalmakat teljes körűen ellátó applikáció (g:hu, Geoládák, stb), használjátok bátran azokat.

Mivel a tervező a geocaching adatbázisába nem ír, így nem kell a geocaching.hu jelszavadat megadnod, egyedül a felhasználónevedet, mivel az id alapján lehet elkülöníteni a már megtalált, és a még keresésre váró ládákat. A ládák adatait lekérés után a böngésződben tárolja a tervező, nem frissül automatikusan, csak manuálisan végezhető el az új adatok letöltése.

A rétegválasztó blokk alatt találod a geocaching feliratú gombot, erre kattintva jutsz a geocaching beállításaihoz. Három részből áll az oldal, az első egy keresőmező, ahová a használni geocaching felhasználónevet kell megadnod. Ha sikerrel járt a keresés, akkor a második blokkban megjelenik a felhasználó azonosítója, és a megtalált ládák száma. Ha ennek a felhasználónak a nevében szeretnénk használni, akkor a mentés gombbal rögzíthetjük a böngészőbe. A harmadik blokkban látjuk a már rögzített felhasználót, és itt a ládák frissítése gombra kattintva tudjuk letölteni, és elmenteni a geoládákat. Ha már van rögzített felhasználónk, elég a ládák frissítése gombra kattintani. Az adatok letöltését, és feldolgozását animáció jelzi, amint végetér, automatikusan betöltődik a térkép, a rétegválasztó menüben pedig megjelenik a geocaching csoport. Ezen belül külön, ládatipusonként kapcsolhatjuk be a rétegeket. A multiládáknál rögtön megjelenik az összes publikus pont, az egy ládához tartozó rejtekeket vékony narancssárga vonal köt össze, így rögtön átlátható, hogy mozgalom közben sikerül-e az összes pontot érinteni.

Az eseményládákat nem jelenítjük meg, azok csak adott időszakban kereshetőek, így tervezési szempontból érdektelenek.

Videó a geocaching réteg aktiválásáról, és használatáról: