heyjoe.hu túranyilvántartó

A Kéktúrák aktuális teljesítési szabályai és a bírálati szempontjai

(érvényes: 2020. október 15-től)Ami közös mindhárom Kéktúrában (Országos Kéktúra /OKT/, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra /RPDDK/, Alföldi Kéktúra /AK/), az a jelvények térítésmentessége. Ez tehát a jövőben már benne foglaltatik a füzet árában, tehát az AK, az RPDDK, a felnőtt OKT és az összes Gyermekkéktúra jelvény (tehát a GyKT és kilenc tájegységi jelvénye is) ingyenesen a sikeres teljesítő birtokába juthat, ráadásul a mindhárom Kéktúra teljesítésével megszerezhető Országos Kékkör jelvény és az OKT gomblyukjelvénye is térítésmentes lett. Ráadásul ez a szabály azokra is vonatkozik, akik bármilyen típusú régi OKT, RPDDK vagy AK füzettel teljesítik azt.


A régebbi kiadású füzetek tulajdonosai a teljesítések igazolását tetszés szerint folytathatják a régi vagy akár már az új típusú füzetben is. Az utóbbi esetben az igazoláshoz mindkét füzetet be kell küldeniük természetesen.


Hasznos tanácsok az új füzetekhez is:

·        olvassuk el a kiírás szerinti teljesítési szabályokat a füzet elején, mielőtt belekezdünk,

·        töltsük ki új és még üres füzetünk adatlapját (egyrészt azért, mert ha elveszítjük, akkor nagy eséllyel visszatalál hozzánk, másrészt a túra teljesítése csak annak a nevére szólhat, aki ezen az oldalon szerepel).


Az OKT-hez kapcsolódó Gyermekkéktúra teljesítéshez fontos tudni, hogy minden gyermek saját füzettel kell rendelkezzen, a szülő füzete nem igazolja az ő teljesítését. Fontos, hogy Kéktúra igazolás a GyKT kiírással összhangban csak 6 éves kortól fogadható el a gyermek 14 éves koráig, így ez a felnőtt OKT igazolásra is vonatkozik, tehát felnőtt Kéktúra igazolásként sem fogadható el ennél korábban bebélyegzett szakasz.

Amennyiben a gyermek még nem töltötte be a hatodik életévét, viszont a kezdés naptári évében betölti azt, abban az esetben nem fog problémát jelenteni az említett eltérés. A felső korhatár esetében is élünk e rugalmassággal, tehát az adott naptári év, melyben betölti a tizennégyet, még rendelkezésre állhat GyKT szakaszok gyűjtéséhez.


Fontos megjegyezni, hogy nem érintőpontos egyik Kéktúra sem, tehát nem elegendő pusztán a bélyegző lenyomatok valamilyen módon való megszerzése, az összes szakasz lejárásának hitelt érdemlő módon való igazolása szükséges a teljesítés elfogadásához. Ez dátumokkal ellátott összes bélyegzőlenyomat (nem beragasztott cetlik!) meglétét jelenti. A teljes mozgalom gyalogos végigjárása jelenti a túra teljesítésének alapját, bármilyen irányban, bármilyen szakaszokra bontva és időbeni korlátok nélkül.


A 2017 után kiadott új típusú füzeteknél (ezekben már sarkára állított bélyegzőhelyek vannak) a túra megszakításának igazolására egy bélyegzőhelyhez dupla dátumhely áll a rendelkezésre. Útmegszakítás esetén az igazoláshoz mindkét dátumot fel kell tüntetni, tehát nem kell duplán bélyegezni, de az érkezés ill. újrakezdés dátumát is be kell írni mellé.

Mi minősül útmegszakításnak? Ha az érkezés és az indulás dátuma között 1 napnál több telik el, tehát ha épp csak megszálltunk ott, akkor felesleges a második dátum, az nem minősül útmegszakításnak.


Az új típusú füzetekben is szakaszokra van bontva a teljes túra, de azok csatlakozásainál már csak 1 db igazolóhely van a füzetben, tehát tényleg elég minden bélyegzést egyszer megtennünk. A szakaszoknak csak a GyKT esetén van jelentősége, mert ezekhez kötődnek a tájegységi jelvények. Mivel a régebbi kiadású füzetek is érvényesek, értelemszerűen használatban maradnak. Az áttekinthetőség és az ellenőrizhetőség folytonossága érdekében, aki a régi füzetben végzi továbbra is a teljesítés dokumentációját, az továbbra is annak a szabályzata szerint, vagyis dupla bélyegzéssel és dátumozással kell folytassa.


Az AK teljesítések fontos újdonsága, hogy az új füzettel már csak gyalogosan lehetséges, a régiekkel még az abban leírtakkal összhangban kerékpárral is elfogadható a teljesítés 2021. június 30-ig. Ha addig nem sikerül befejezni, akkor természetesen gyalogosan folytatható. Az M4 autópálya keleti szakaszának AK-t érintő munkái befejeződtek, ezért 2020. október 1-től már az eredeti Hencida-Nagykereki-Pocsaj útvonal érintésével kell haladni.


Fontos tudni, hogy az utóbbi időben létesített új bélyegzőhelyeken nem csak az új füzet használói számára, hanem a régebbi kiadásúakkal túrázók számára is kötelező a bélyegzés, ha az alábbi időpontokat követően érintjük azokat:

·        OKT:

  Vércverés - 2014. november 21.

  Nagy-nyugodó - 2017. június 11.

  Lokó-pihenő - 2017. május 26.

  Csobánc - 2017. október 27.


·        RPDDK:

  Zalakomár - 2019. január 21.


·        AK:

  Felsőberecki - 2019. december 22.

  Pörböly - 2021. január 1.

  Ólom-hegy - 2021. január 1.

  Császártöltés - 2021. január 1.

  Kis Keceli út - 2021. január 1.

  Jánostelek - 2021. január 1.

  Rúzsa-fa - 2021. január 1.

  Ördöngös - 2021. január 1.

  Túrkeve - 2021. január 1.

  Folyás-ér - 2021. január 1.

  Begécsi-víztároló - 2021. január 1.

  Szilaspuszta - 2021. január 1.

  Belec - 2021. január 1.

  Szentpéterszeg - 2021. január 1.

  Bojt - 2021. január 1.

  Pipóhegy - 2021. január 1.

  Fancsika - 2021. január 1.

  Petőrészi-kilátó - 2021. január 1.

  Gút - 2021. január 1.

  Rétközberencs - 2021. január 1.

  Karos - 2021. január 1.


Ezeket tehát a megfelelő, számukra fenntartott hely hiányában is be kell ütnünk, de a megváltozott nevű ill. helyű bélyegzők a megszüntetett helyére is beüthetők (pl. Vércverés bélyegzője akár a közelében megszüntetett Nyírjesi eh. helyére, Zalakomár pedig Ormánd-puszta négyzetébe is beüthető). Fontos segítség, hogy a nagy számú új AK bélyegzéshez letölthető kiegészítő lapot is biztosít az MTSZ a régi típusú füzettel rendelkezők számára, amit nem kötelező használni, de kényelmesebb, mert a füzetben kevés a hely a sok új bélyegzőhely számára.


Ha egy alternatív bélyegzőhely az új füzetek kiadását követően teljes jogú bélyegzőhely lesz, tehát kap már saját rubrikát, akkor azt csak az új füzetben kötelező használni. A régi típusúakban továbbra is az ott megjelölt vagylagos módon kell használni. Pl. az RP-DDK-n ilyen Nemesvid és KIsvid vagy Rádiháza és Szentpéterfölde vagy az AK-n Gádoros és Eperjes. Ezek közül a párok közül a régi füzetekben továbbra is elég az egyiket beütni (persze nem tiltott mindkettőt használni).


Ha majd betelik füzetünk és bírálatra az MTSZ-be küldjük, akkor fontos, hogy a Kéktúra ellenőrök számára minden túraszakasz esetén nyilvánvaló legyen a dátummal ellátott bélyegzőlenyomataink alapján, hogy azt mikor teljesítettük: egy adott napon honnan hová jutottunk el. A teljes útvonal bejárását csak ez tudja igazolni. Ezért kell egy szakasz befejezésekor és újrakezdésekor is a dátumokat is feltüntetni mellettük (a második dátumot, tehát az újrakezdés időpontját a régebbi füzetekben továbbra is egy második bélyegzés mellé kell írni). Útmegszakításon az egy napnál nagyobb időkülönbséget kell érteni, tehát ha csak áthaladunk vagy éjszakázás után megyünk tovább másnap, akkor erre nincs szükség.

Ha nem nyilvánvaló valamelyik szakaszunk bejárási időpontja, esetleg kimaradt akár egy bélyegzés is a füzetünkből, akkor azt utólag kell igazolnunk az MTSZ bírálói számára, ami sok esetben igen hosszadalmas, ezért lehetőleg kerüljük el. (Itt kell megjegyezni, hogy érintőpontos módon történt "teljesítés" nem kaphat hivatalos MTSZ elismerést.) Ha mégis előfordul bélyegző hiány, akkor a helyszínt és a személyt együtt ábrázoló fotó, esetleg gpx fájl pótlásával igazolttá tehető utólag is. Hiányzó bélyegzés - egyéb igazolás hiányában - kizáró oka a hivatalos MTSZ elismerésnek. Számunkra és a bírálók számára is segítségül szolgálhat a heyjoe.hu-ról letölthető vázlat kinyomtatása és csatolása a füzet mellé, de ez igazolásul nem szolgálhat, csak támpont lehet a bírálathoz.


Arra is felhívnánk a figyelmet, hogy az utólag beragasztott bélyegzéseket lehetőleg kerüljük, mert a hiányos igazolásokhoz hasonlóan bele fog kerülni a hosszadalmas hiánypótló eljárásba.További szép túrákat és sikeres teljesítést kívánnak:


                                                                                            a Kéktúra ellenőrök