heyjoe.hu - túranyilvántartó

Túratervezés a heyjoe.hu-n 2018-03-29 21:05:49

Sokan ismeritek, és használjátok a https://heyjoe.hu/kiszallas/ térképét. Az utóbbi hetekben jelentősen átalakítottuk, hogy még gyorsabban, még több funkcióval segítsen felkészülni a túrákra.

A térkép alapértelmezetten a Mapnik alaptérképpel, és az openstreetmap.hu túraút rétegével indul. Három alapréteg közül választhatunk, Mapnik, Thunderforest, és a Google műhold. A tervezéshez a különböző rétegek nyújtanak segítséget.


Kiszállási pontok

A térkép "őse".  Alapja Hörpölin táblázata, kibővítve a három nagy kék mozgalomra. Mutatja járműtípusok szerint a ki, és becsatlakozási pontokat, menetrendet tervez oda, és vissza a főbb közlekedési irányokból.

Pecsétek

Bár az új igazolófüzet hozott változásokat, a pecsételés még mindig az alapértelmezett igazolási mód. A réteg bekapcsolásával láthatod hol helyezkednek el az MTSZ által kihelyezett bélyegzők, elolvashatod a tudnivalókat (pontos elhelyezkedés, nyitvatartás, stb), illetve a TTT fórumon a bélyegzőhöz írt utolsó három bejegyzést. Ez utóbbit használd bátran, és oszd meg te is tapasztalataidat a túratársaiddal!

Erdőlátogatási korlátozások

Itt mutatjuk azokat a korlátozásokat, amikre oda kell figyelnünk, akár vadászat, akár viharkár, vagy egyéb események miatt. Mivel az erdészetek, vadásztársaságok nem egy egységes felületen és formában adnak hírt ezekről, ezért az információkat úgy kell összeszedegetni a lezárások szerkesztőinek az internetről, ezért az itt közölt adatok csupán tájékoztató jellegűek, és nem teljes körűek. Ha tudomásod van itt nem mutatott lezárásról, jelezd, és felkerül a térképre.

Idegenvezetők

Az "idegenvezetők" réteg olyan önkéntesek munkáját, és felajánlásait mutatja, akik szeretnék segíteni túratársaikat akár információval, telefontöltéssel, egy pohár vízzel, vagy sátorhellyel.


Útvonaltervezés

A térkép legfontosabb változása a túratervezés megújítása. Az OKT, RP-DDK, vagy az AK réteget megnyitva megjelenik azok nyomvonala, a szakaszhatárokon kis zöld markerrel. Ha fölé viszed az egeret, láthatod a hely nevét, és egy gombot. Ha megtaláltad a választott kiinduló, és záró pontodat, kattints mindkettőnél az Útpont feliratú gombra. A köztes szakaszoknál nem szükséges. Ha ezzel megvagy, a bal alsó sarokban a nagyító ikonra kattintás megtervezi az utadat.Az eredményben láthatod a túra hosszát, szint adatait, és a megtételéhez szükséges időt, ami már a szintemelkedéssel korrigálva van. Az eredményt akár gpx-ként le is töltheted. Át lehet tervezni a három mozgalom szakaszai közt.
Előfordul, hogy nem végig a kéktúra nyomvonalán kell terveznünk. Ha a Kisgyón - Bodajk szakaszon szeretnénk túrázni, a következőképpen járjunk el: a Kiszállási pontok rétegen megkeressük a legközelebbi buszmegállót, ez a Bakonycsernye, kisgyóni elágazó. Ezután a bal felső sarokban bekapcsoljuk a tervezési módot, aminek köszönhetően bárhol tudunk a térképen útpontot lerakni. Lerakjuk az első pontot a buszmegállóhoz, majd a már ismertetett módon kijelöljük a Kisgyón, és Bodajk szakaszhatárokat. Rákattintunk a tervezz! gombra, vagy ha bezártuk a tervező panelt, akkor a nagyítóra, és pár pillanat múlva láthatjuk az eredményt.

A tervező panelen kiválaszhatjuk a tervezés típusát. Három profil áll rendelkezésünkre, az alapértelmezett kéktúrázó, ahol a tervező elsődlegesen a kék jelzést részesíti előnyben, és csak akkor tervez át másik útra, ha ez nem megoldható; a túrázó, ami a túrautakon tervez, és a gyalogos, ami a a legrövidebb, gyalog járható utat keresi meg. A videón láthatjuk a profilok külnbségé Zirc, és Bakonybél közt.

Geocaching

Sok túrázó geoládázik is, ezért kísérleti jelleggel használható a kombinált tervező. Az elérése kissé különbözik az alap tervezőétől, a linket a heyjoe.hu kezdőlapján, alul, a tervező ismertetésénél találjátok. Kétféle módban használható: ha megadjuk a geocaching.hu felhasználó id-nket, akkor a még meg nem talált, egyébként az összes geoládát láthatjuk. Az oldal megnyitása után még külön be kell kapcsolnunk a geocaching módot a tervező mód gombja alatt. Tizenegyes nagyítási szinttől láthatóak a geoládák, ennél kisebb zoomnál, automatikusan kikapcsol a réteg, majd megfelelő nagyításnál újra bekapcsol. Útvonaltervezésbe az ikonokra, majd az útpont feliratú gombra kattintva lehet bevonni az egyes ládákat. Multiládáknál a multipontok(x db) feliratú gomb mutatja a publikus pontjait a ládának, ilyenkor az áttekinthetőség miatt a többi láda eltúnik. Ezeket a bal oldalt a geocaching mód alatt megjelenő Összes feliratú gombbal lehet visszakapcsolni.