Alföldi Kéktúra

logok
azonosító név túrázó dátum állapot log
AKPH_10 Petróczi-iskola hdanee 2020-06-29 rendben A pecsét a jobb oldali terasz lépcsőjétől balra állandóan elérhető. A kocsma-csárda zárva tart, bár helyieket, ismerősöket ki szoktak állítólag szolgálni. A Szeged-Mórahalom-Baja/Kelebia buszok kb. 2 óranként érintik az Öttömös, Dobó tanya néven futó, fedett buszmegállópárt. Szállás gyanánt Mórahalmon az Udvarház Apartmant ajánlom, kiadós vacsorát a Varga csárdában lehet elkölteni. A környék mély, homokos útjai bringás teljesítőkön kifoghatnak. Bolt, kocsma Kunfehértó-Ruzsa között nincs.
AKPH_10_B Rúzsa-fa hdanee 2020-06-29 rendben Fedett asztalnál lehet megpihenni. A közeli buszmegálló neve Ásotthalom, Kószó tanya, ezt a Szeged-Mórahalom-Kisszállás-Baja/Kelebia buszok érintik, nagyjából kétóránként. Petróczi iskola felé haladva a Back-kápolna utáni kerülő az elágazásban nincs jelezve, az irányjelző tábla a kerülő levágó irányba mutat.
AKPH_09_C Jánostelek hdanee 2020-06-30 rendben Nincsen (már?) darázsfészek. Petróczi iskola felől érkezve a nyúltelep kerítését követve van egy, a kerítés melletti dzsindzsásba behívó jelzés, de maradjatok nyugodtan a járhatóbb nyomon. Szakaszolni Kisszállas vasútállomáson vagy az 53-as főúton, a Tücsök tanya buszmegállóban tudtok. Pihenőhely és esőbeálló gyanánt az innen Petróczi iskola felé található kilátót ajánlom. Spájzoljatok, mert Kunfehértó-Ruzsa között nincs bolt, kocsma.
AKPH_23_B Eperjes hdanee 2020-07-30 rendben A falu központjában, az Eperjes, községháza buszmegállónál található e remek falusi krimó. Az év eleji bizonytalankodás után most újult erővel szolgálja ki e hely a szomjas turistákat és a már nem annyira szomjas, ám barátságos helyieket. Aki Gádoros felől érkezik, útvonalváltozásra készüljön: a korábbiakhoz képest tovàbb kell a kukorica- és napramárnemforgó-táblák között északias irányban haladni, mielőtt elérjük a jól jelzett balra kanyarodást a műút irányába.
AKPH_23_A Gádoros hdanee 2020-07-30 rendben A Fő utcán, a vasúti átjáró és a benzinkút közelében van a bolt, Gádoros, vasútállomás bejárati út buszmegállónál. Az Árbarát a túrázó barátja is, mivel a bélyegzőn kívül néhány székkel is vár minket, ahol egy jégkrém társaságában megpihenhetünk. Ezen kívül Kávézó álnéven kulturált kocsma működik a Kossuth Lajos utca túránkhoz közeli végén és a piactéren is, a korábbi pecsételőhely Trófea sörözőhöz közel. Vízvételi lehetőség mind Árpádhalom, mind Eperjes felől érkezve a község első házainál, nyomós kútból van. Árnyék viszont csak akkor van széles e vidéken, ha cipelünk magunkkal néhány termetesebb fát. Aki vonattal érkezne, annak már csak napi egy vonatpár áll rendelkezésére, meg az állomàsszamarak.
AKPH_22 Árpádhalom hdanee 2020-07-30 rendben A bolt a túra útvonalán, Árpádhalom, magtároló buszmegálló közelében található. A bélyegzőt a bolt külső falán található hirdetőtáblát böngészgetve találhatjátok meg... na jó, igazából pont mellette, a falon, konstans elérhető helyen. Kocsma egy utcával nyugatabbra van, helyi informátoraink jelentése alapján.
AKPH_23_B Eperjes hdanee 2020-11-12 hozzáférhetetlen A járványügyi intézkedések miatt zárva tart a Koccintó, a pecsét nincs kihelyezve. Van azonban posta és bolt is, így szombat délután és vasárnap kivételével valószínűleg megoldható a pecsételés. Ezen kívül az ajtón lévő feliratból és a benti fényekből ítélve a Király-tó partján a Mocsár Lokál elvitelre szintén dolgozik, ott is lehet tenni egy próbát. Szarvas felè végtelen sár, ahol lehet, menjetek a K1-csatorna gátján.
AKPH_24_2 Szarvas, Látogatóközpont hdanee 2020-11-12 egyéb Mi a Szarvas-Szentes műútnál, Szarvas, bikazugi elágazás buszmegállónál szakaszoltunk. Jó tudni, hogy az itt található Aranyhal horgászbolt-kocsma a járványügyi korlátozások alatt is nyitva tart, kint tudtok fogyasztani is. Céges pecsét is van igazoláshoz. (De nem hivatalos pecsételőhely - mi csak útmegszakítást igazoltunk itt!))
AKPH_24_2 Szarvas, Látogatóközpont hdanee 2020-11-19 rendben A látogatóközpont zárva tart, de a bélyegző a parkoló kapuja mellé van felszerelve, így állandóan elérhető.Aki Szarvas környékén rövidebb szakaszokra bontaná a túrát, délen Szarvas, bikazugi elágazás buszmegállónál tud szakaszolni (céges pecsétet is lehet kapni az itt található horgászbolt-kocsmában), északon Halászlak vasúti megállónál (a vasúti hídon ugyan tilos átkelni, ennek gyakorlati akadálya nincs). A szarvasi komp folyamatos üzemben működik napkeltétől napnyugtáig, ebédszünet 12-12:30 között, 100 Ft a személyjegy.
AKPH_25 Peresi gátőrház hdanee 2020-11-25 rendben A Hortobágy-Berettyó árvízkapujánál jobb oldalon található a bélyegző. Korábbi túrafüzetet használók figyeljenek, mert a Peredi gátőrház-Mezőtúr szakasz már jó ideje a jobb parton halad és a pecsételőhely sem a bemutatóházban van már.
AKPH_26 Mezőtúr hdanee 2020-11-25 rendben A múzeum főút felőli homlokzatán a kapu közelében a falon van a pecsét. A múzeum a járvány miatt zárva tart. Maga a múzeum nem az AK útvonalán található, a kórházzal szemben nyíló Damjanich utcán kb. 1 km. Jelenleg az AK útvonala mentén található Zöld Büfé a kórháznál nyitva tart, olcsón lehet laktató, bár nem túl minőségi falatokhoz jutni. Aki pedig a vasútállomást veszi célba, az előtte működő kisboltban igen egyszerű kínálatot talál.
AKPH_26_B Túrkeve hdanee 2020-11-26 rendben A leírt helyen, a jobb parti hídfőben kék pecsét jellel megjelölt oszlopon a bélyegző rendben.Aki itt szakaszolna, az 3 km-es aszfaltos sétával érheti el Túrkeve, autóbusz-állomást.Mezőtúr felől érkezve a gát enyhén saras, de gyalog jól járható, a szelvénykövek pedig segítenek (de)motiválni magunkat a hosszas menetelés során.
AKPH_26_B Túrkeve hdanee 2020-12-08 rendben
AKPH_27 Ecsegfalva hdanee 2020-12-08 rendben Ecsegfalva Kisújszállás illetve Túrkeve felőli végén a falu végét jelző táblánál, egy információs táblára szerelve található a jó állapotú, folyamatosan elérhető bélyegző. A közeli, Ecsegfalva, Csatornapart nevű buszmegállóból elég gyakran járnak buszok Kisújszállás és Dévaványa vasútállomások felé. A masszív buszmegálló jó pihenőhely is a mostani kocsmaínségben.Túrkeve felől érkezve jelenleg a gáton sok a sár még a kijárt nyomokon kívül is, leszámítva egy kőzúzalékkal szinte turistasztrádává turbózott szakaszt a gástyási szivattyúteleptől Ecsegfalva felé. (Bringásoknak ugyanott külön Simson-sáv nyílik a zötykölődést elkerülendő.) A jelzések igen ritkák errefelé, de szükségtelenek is, hiszen végső soron egy rövid mezőtúri letéréstől eltekintve 41 km-en át a Hortobágy-Berettyó jobb parti gátján kell haladni.A 31.fkm. (Balogh-síremlék) közelében kisebb gulya legelészett, az egyik marhanagy szarvasmarha olyan bociszemekkel nézett ránk, hogy inkább lehúzódtunk a töltés aljába, ott kerülve meg az illegális csoportosulást :)Kiépített pihenőhelyre ne számítsatok a túrkevei pecsételőhelyig, amelytől párszáz méterrr északkeletre egy körbe nem kerített nyaralószerű épület előtt van több pad és asztal.
AKPH_28 Réhelyi Látogatóközpont hdanee 2020-12-17 rendben A látogatóközpont pénztára előtti korláton folyamatosan elérhető a bélyegző. Ecsegfalva felől az épületek közé érkezve jobbra kell térni néhány lépésnyit, ezt jel is mutatja. A bemutatóhely zárva tart, a biztonsági őr szerint április 1-én nyitnak, ha a jogszabályok ezt lehetővé teszik. A közeli madárvártán és a kilátóban is fedett pihenő van, bár a madarak alaposan ott hagyták a nyomaikat mindkettőn. Aki itt szakaszolna, a Réhely (és nem a Túzoktelep) nevű buszmegállóban tud legkényelmesebben a Kisújszállás-Ecsegfalva-Dévaványa buszokra felszállni.Ecsegfalvát elhagyva a volt vasúti töltésen lassú a haladás mostanság: az óriási sarat vad növényzet váltja. Cserébe van, ahol percenként száll fel instant szívinfarktust okozva egy-egy fácán, de sok az őz és a nyulat is könnyű kiugrasztani a bokorból. A vasúti töltést elhagyó jelzés létezik, de kijárt nyom híján véletlenszerű, hogy észreveszi-e valaki. Érdemes navigációt használni. A látogatóközpont magasságáig a műút nem túl forgalmas szerencsére. A túzokvédelmi központ után Dévaványa felé a jelzés ugyan nem a vasúti töltésen megy, mégis érdemesebb azt választani, jobban lehet ott haladni így télvíz idején.
AKPH_29 Dévaványa hdanee 2021-01-11 rendben A váróterem nyitva tartási idejében érhető el a bélyegző, a vágányok felől belépve bal oldalon. A váróterem fűtött. Maga az állomás rövid letéréssel érhető el.Körösladány felől érkezve az Eötvös utcánál étterem, a Kossuth Lajos utcánál kisbolt található a túraútvonal mentén.Folyás-ér és Simasziget között a sár az úr, Simaszigetnél a feltétlen szükségesnél lelkesebb házőrzők ellen be kellett vetni a légvédelmet, onnan az aszfalt - sima ügy!
AKPH_29_B Folyás-ér hdanee 2021-01-11 rendben Ez az új bélyegzőhely ott található, ahol az AK útvonala a Dévaványa-Szeghalom földút egyeneséről déli irányba tér. Egy szabvány útirányjelző oszlopon van a bélyegző és doboza, a madarak alaposan “megáldották”.
AKPH_30 Körösladány hdanee 2021-01-11 rendben A bélyegző a forgalmi irodába belépve rögtön a bal oldalon van, csak akkor érhető el, amikor van szolgálat. Folyás-ér felé most a fagy miatt aránylag jól járható volt az út széle, de ez hamar átcsaphat dagonyába. Fontos, hogy a Folyás-ér előtti jobbkanyar egyetlen jelzése egy kidőlőfélben lévő OKK táblán található, így hamarosan eltűnhet.
AKPH_31_2 Vidratanya, étterem hdanee 2021-05-04 rendben Folyamatosan elérhető. Az étterem nagyon korlátozottan, a szűken vett ebédidőben van nyitva, 12:40-kor épphogy maradt ennivaló. Italok vannak, teraszon lehet megpihenni. Busszal Szeghalom ill. Vésztő felől érhető el a Vidratanya, a megálló neve Szeghalom, Szivattyútelep. Körösladány felé a gát jól járható, Csolt monostor felé a felázott, majd hirtelen kiszikkadt keréknyomok tornáztatják bokánkat. A jelzettség ritkás, Csolt monostor felé néhány elágazásban is hiányoznak jelzések.Aki itt szakaszol és megéhezne, Szeghalom vasútállomásnál ajánlom a Vasúti Kisvendéglőt. Szállástipp: ld. Vésztőnél.
AKPH_30 Körösladány hdanee 2021-05-04 rendben Korábban már pecsételtünk, egyéb infók:Bolt a központban, három kocsma is van a túra útvonalán, a leghagyományosabb a gyönyörű templom melletti kis faház, árnyas terasszal. Vidratanya felé a gáton jók az útviszonyok, árnyékra viszont ne számítsatok.Aki Körösladányban kezd, vigyázzon a menetrendek.hu keresőjével. Alapbeállítas szerint túl rövidnek ítéli a gyomai vonat-vonat átszállásokat, holott jól működnek. Helyette rohanós, 2 km-es "átszállást" ajánl vonatról buszra Mezőberényben, alig teljesíthető szintidővel.
AKPH_33 Vésztő vá. hdanee 2021-05-05 rendben A jelzett helyen a váróterem nyitva tartási idejében elérhető a pecsét. Az állomáshoz le kell térni az AK útvonaláról az Ady Endre utcán, kb. 5-600 méter egy irányban. Aki vonattal érkezik, a rövid gyomai átszállásokkal nyugodtan számoljon, helyiek szerint jól működik és nekünk is rendben volt a csatlakozás. A túra útvonalán a Szőlőskert utcában térképeken nemigen jelölt, kulturált kis meglepetés presszó várja a túrázókat. A település központjában néhány száz méteres letérèssel kedvező nyitva tartású pékség, fagyizó, élelmiszerbolt, italbolt érhető el, étterem viszont csak ebédidőben van. Kocsma sincs a központban. Szállás gyanánt a tiszta, kulturált Origo szálláshelyet ajánlom, a városháza mellett. 6000 Ft volt 2 külön szoba 1-1 főre foglalva, fejenként. Reggeli nincs, de jól felszerelt konyha van.
AKPH_32 Csolt-monostor hdanee 2021-05-05 rendben Folyamatosan elérhető az emlékpark bejárati kapujánál álló juhakol falán. A hedonista biztonsági őrök mellett piros nyelvű fekete szőrgombolyag is őrzi, nagyon morog, de láncra van kötve. Az emlékpark részben nyitva tart, de a beltéri kiállítóhelyek még zárva vannak. A jól felszerelt büfé is nyitva van. Vésztő felől érkezve jók a jelzések és az útviszonyok, főleg aszfaltra készüljetek. A viszonylag forgalmas szeghalmi műút mellett bicikliúton lehet biztonságosan haladni. Vidratanya felé változatosak az útviszonyok, hol autópálya szélességű, sima gazdasági utakon vagy betonon megy az ember, hol meg szikkadt keréknyomokon: tartalék bokát hozzatok! Minimum két helyen: a mágori Holt-Sebes-Körös-hídnál és a Dió éri II. szivattyútól nem messze a mezőn is hiányoznak letérést jelző jelek. A Szeghalom - Vésztő között közlekedő buszok megállnak Csolt monostor megállóhelyen.
AKPH_09_B Kis Keceli út hdanee 2021-11-24 rendben A Kis Keceli út déli végétől szűk 4, a kunfehértói műúttól 2 kilométerre található a bélyegző egy gázpászta keresztezésénél. Így novemberben mindkét irányból kitűnően látszik az egyébként több környékbeli Kékkör információs táblához kísértetiesen hasonlító infotábla, rajta a pecséttel. Folyamatosan elérhető, darázs csak mirelit változatban van a dobozban, friss áru ellátási nehézségek miatt csak fél év múlva lesz.A Kis Keceli út déli végétől 2, az 53-as főúttól 3,5 kilométerre több tanya is áll, a Kunfehértó felőli elsőnél vehemens kutyák őrködnek az út közepén, határozott lépteinkre és némi porba rúgásra hátráltak. Buszközlekedés: az 53-as úton Tücsök tanya, a kunfehértói úton Keceli út néven találtok megállót, utóbbi nem keverendő össze a szinten az 53-ason, de jóval északabbra található Kiskeceli út nevű megállóval. A térség központja Kiskunhalas, autót ott érdemes hagyni, ha valaki hozzánk hasonlóan Tücsök tanya - Kunfehértó üdülőtelep szakaszt menne.Kunfehértói az üdülőtelepen késő ősszel nincs nyitva bolt, kocsma vagy büfé. Aki ilyenkor jár erre, a faluba kell besétáljon: kisbolt kb. 1 km, remek csapolt sör 1,5 km, nagyobb bolt plusz kedves kocsmáros 2 km a bekötőúton, egy irányban mérve. Vasútállomás kb. 2,5 km, de egész évben van buszközlekedés Kunfehértó, fürdő megállóból.
AKPH_08 Kéleshalom hdanee 2021-12-15 rendben A település Kunfehértó felőli végén a buszmegállónál álló épület falán állandóan elérhető a bélyegző. Pici-paci-portától idáig mély homok, érdemes nedvesebb időben bejárni. Jelzések rendben. Kéleshalmon bolt található a túra útvonalán, de nyitva tartása nem folyamatos. A Tyutyu presszót pedig kis letéréssel, a Petőfi utca 5. alatt találjátok. Buszközlekedés Jánoshalma (vasút) ill. Hajós (távolsági buszok) felé van.
AKPH_09 Pici Paci porta hdanee 2021-12-15 rendben Kunfehértó felől takarásban van a pecsét, a falon lévő térképtől balra keressétek a kertkapunál. A porta kapuit nyitni-zárni kell, az egyik tolózár kissé feszül. Kecskékkel vigyázni, mert ha a mangalicák tanulmányozása során nem figyelsz rájuk, belekóstolnak a felszerelésedbe :)Kunfehértó felől jók az útviszonyok, a jelzések szintúgy. Az üdülőtelepen télen minden zárva, nyáron több büfé is működik. Buszközlekedés Kunfehértó, fürdő megállótól van, főleg Kiskunhalasra - mindez a portától kb. 1 órányira Kis Keceli út felé.
AKPH_07_B Császártöltés hdanee 2022-05-11 rendben Eltéveszthetetlen és állandóan hozzáférhető a pecsét a kifestett fatörzsön, Császártöltés templomától szűk 7 kilométerre Kéleshalom felé. Kényelmesen lehet bélyegezni és a túrafüzetet is simán ott lehet felejteni, velem 14 esztendei kéktúrázás után esett meg e csúfság. A tanyán élő úrnak hála a füzet meglett: azonnal utánunk eredt és legalább 10 percet loholt mögöttünk. Nem tudtam kellőképpen megköszönni ott, de nagyon hálás vagyok neki
reklám